natural medicine, cosmetics & well-being
reklama
Strona główna > Polecamy > Artykuł > Zdrowe kanapki

Zdrowe kanapki

gru 18, 2013


 

 

Kanapki mogą być wykwintną potrawą na uroczyste spotkanie towarzyskie, mogą być też zwykłe domowe, do szkoły i pracy, do teczki, tornistra i plecaka, na wakacje itd. Osoby przestawiające się na żywienie naturalne bardzo często mają kłopoty z tym, czym posmarować pieczywo, czyli zrobić kanapkę. Oto jedna z propozycji: pasta do pieczywa z pszenicy i ryżuskładniki: 1,5 szklanki ugotowanych ziaren pszenicy lub orkiszu, 0,7 szklanki ugotowanego ryżu naturalnego, 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1,5-2 łyżki pasty miso (jęczmienne lub ryżowe)), łyżka sosu shoyu, pieprz ziołowy, sól.


Ziarna zbóż mielimy w tzw.  maszynce do mięsa. Cebule i czosnek tniemy i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy rozrobione z wodą miso i sos shoyu (w sezonie można dodać pokrojonego pomidora). Smażymy jeszcze kilka minut i po przestygnięciu łączymy ze zmielonymi ziarnami, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Smacznego.

 

 

Kazimierz Kłodawski

Szkoła Żywienia Naturalnego

 

Treści z serwisu natmed.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.